boek

Levenslang soldaat - Het verhaal van een Schotse oorlogsveteraan

Oktober 2014

George Coltman was 17 jaar toen hij zich bij het Britse leger meldde om te vechten tegen het nazi-Duitsland van Adolf Hitler. Als bestuurder van een Bren Gun Carrier diende hij in het zesde bataljon van het Schotse regiment King's Own Scottish Borderers. George maakte de hele geallieerde opmars mee - hij vocht van Normandië tot de Noord-Duitse kust.
Zijn bataljon landde op 15 juni 1944 op de Franse kust, negen dagen na de invasie op D-Day. Na zware gevechten in de omgeving van Caen trok de eenheid via Noord-Frankrijk naar België. In Zuid-Nederland bevrijdde het zesde bataljon de omgeving van Best, de stad Tilburg en Blerick, en in de Peel ondersteunde het de Amerikaanse troepen bij het herstellen van de linie langs de Maas. Na het oversteken van de Rijn trok het bataljon Duitsland in.
De afgelopen twee jaar sprak George Coltman uitvoerig over zijn oorlogservaringen. In vier weekenden verhaalde hij over idealen en strijd, over kameraadschap en angst, over liefde en dood. Dit boek is zijn verhaal.

There was a problem fetching tweets